Kekova Batık Kent Demre

Kekova Üçağız ( Teimiusa ) ve Kale ( Simena ) köylerinin karşısında uzanan 7.4 km. uzunluk ve yaklaşık 500 m. genişliğinde ince uzun bir adadır. En yüksek tepesi 188 m. karşısındaki anakara ile arasındaki kanal görünümündeki denizin derinliği ise 105 m. dir.

Kekova adı son yıllardaki güncelliğinden dolayı turizm ve korumacılık alanlarında da sıkça kullanılır olmuş, Çayağzından ( Andriake ) yapılan tekne turları Kekova Turu olarak anılmaya başlamış, daha da önemlisi ada ve çevresindeki arkeolojik doğal koruma alanları Kekova Sit Alanı olarak adlandırılmıştır.

Kekova

Ada, hiçbir zaman karşısındaki iki küçük liman gibi kent özellikleri taşımamış, daha çok iki kenti perde gibi Akdeniz e karşı koruyup denizcilerin sığınak, gemi inşa ve onarım üssü olarak kullanılmıştır. Bu çevrede bugün Batık Kent olarak adlandırılan adanın kuzeybatı kıyılarındaki kalıntılar en az İ.Ö. 5. yy. dan beri ticari ve askeri üs olarak kullanılmış olan Kekova nın en renkli köşesidir. Tersane koyu ise hem yüzülebilecek tek yer hem de arkeolojik kalıntıların en yoğun olduğu alandır.

Kekova

Yakınındaki batık kent olarak anılan köşede genellikle ana karaya oyulmuş yerleşim kalıntıları ve su içindeki temeller yer alırlar ki orijinal durumlarını canlandırmak için taşın yanında ahşap mimarinin de yoğun olarak kullanıldığını unutmamak gerekir. Sadece bu köşedeki yapıların batmış olması büyük bir ihtimalle deprem sonrası adanın bu köşesinden ana karaya doğru yatmasıyla açıklanabilir.

Kekova

Ada, neredeyse tamamen kalıntılarla kaplıdır. Doğu tarafına bakan kıyıda daha önce Kekova olarak bilinen Kale köyü ve Simena antik kenti, karşısında Üçağız ve Teimioussa nın kalıntıları yer alır.

Kekova

Kekova Adası, popüler ismiyle batık şehir yüzemeseler ve dalamasalar da ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Meraklı gezginler, eğer deniz durgunsa antik şehrin su altındaki izlerini görebiliyorlar. Bir zamanlar yoğun keklik barındırması nedeniyle keklik adası anlamında Kakava denilen adaya şimdi Geyikova adı verilmiş.

Kekova

İki bin yıl önce olduğu iddia edilen ani bir deprem sonucu veya denizin zamanla yükselmesiyle sular altında kalıp kalmadığı hâlâ tartışmalı ve belirsiz olan bu yerleşimi gezerken suyun altındaki geçmişi seyretmek keyif ve heyecan verecektir. Tersane Koyu, Bizans ve sonraki dönemlerde teknelerin ve küçük gemilerin bakım ve onarım yeri olarak kullanılmış.

Kekova

Yalnızca tekne ile erişilebilen bu antik şehrin kalıntılarını karada yapacağınız gezintilerle ve aynı zamanda şnorkel ile suyun altında da keşfetmek mümkündür. Sizi önce liman harabeleri ve yüzlerce yıl önce suyun altında kaldığı sanılan yapılar karşılayacaktır. Mermer sütunları, düzgün zeminiyle bir kilise kalıntısı halen suyun hemen altında durmaktadır.

Kekova

Doğa ve tarihin bütünleştiği bir dünya cenneti olan Kekova olağanüstü güzellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Bu güzellikleri daha ayrıntılı izleyebilmek için gezi teknelerinden altı cam ile kaplanmış olanları tercih ederseniz tam bir akvaryum gezisi yapıyor izlenimine kapılırsınız.

Kekova

Kekova gezisine katılmak isteyenler için iki seçenek vardır. Birincisi Fethiye - Kaş yolunu izleyerek Kaş ı 17 kilometre geçtikten sonraki sapaktan Kekova ya ulaşmak, ikincisi Antalya yı Kaş a bağlayan kıyı yollarını takip ederek Üçağız köyüne ulaşmaktır. Yazın Antalya otogarından her gün bir otobüs arabası olmayanlar için bu görevi üstleniyor.

Kekova Panorama



Ana Menü