Güzelçamlı Kuşadası

Güzelçamlı Aydın ili sınırları içinde, Kuşadası kıyı şeridi üzerinden 25 km. güneyinde, Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Milli Parkı na komşu bir sahil beldesidir. Sürekli yerleşik nüfusu 10.000 kadar olup, turizm sezonunda bu nüfus yazlık sahipleri ile yaklaşık 50.000 e, turistlerle birlikte de daha fazlasına erişmektedir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Rum kasabası olan ve Rumçamlısı diye anılan beldenin ahalisi, Kurtuluş Savaşı nda nihai Türk taarruzu sürerken, 7 Eylül 1922 de sandallarla Sisam adasına kaçmış, 1924 Nüfus Mübadelesi ne kadar 2 yıl boş kalmış, sonradan Kavala nın Eleftheres ( Leftere ) köyünden 80 hane olarak gelen Türk göçmenlerce iskan edilmiştir. Güzelçamlı köyü, 1992 yılından itibaren belediyesi bulunan bir belde sıfatını almıştır.

Güzelçamlı

Güzelçamlı bölgesi antik çağda, Pers İmparatorluğu nun Anadolu yu işgali sonrasında aralarında direniş amaçlı ( Panionion ) siyasi birliğini oluşturan 12 İyon Kenti nin toplantı ve ayinler için bir araya geldiği Poseidon Helikonios sunağının bulunduğu yer olarak ön plana çıkmıştır. Samsun dağı ( Mykale ) eteklerindeki ve küçük bir tiyatro şeklindeki sunak 1957 - 1958 de Gerhard Kleiner in yönetiminde burada gerçekleştirilen kazılarla gün ışığına çıkarılmıştır. Bu anlamda, bölge İyon kentleri konfederasyonu için sembolik bir başkent işlevi görmüştür. Pers İmparatorluğu ile Panionion birliği arasındaki en önemli ve nihai savaşlardan biri de yine Güzelçamlı yakınlarında cereyan etmiştir. M.Ö. 479 yılında Dilek yarımadası nda Mykale savaşı adıyla anılan savaş bugünkü Dipburun mevkiinde yapılmış ve burada karaya çekilmiş bulunan Pers donanması bütünüyle yakılmıştır. Bu savaşlar sonrasında Panionion birliği Yunanistan antik kentlerini de kapsayacak şekilde genişleyerek Attika – Delos Deniz birliği adı altında gerçek bir askeri ittifak şeklini almıştır. Yunanistan, Ege adaları ve Anadolu kıyılarındaki pek çok kenti, bölgeyi ve halkı koruma amaçlı bu ittifaka katılımlar zaman içinde artmıştır.

Güzelçamlı

Güzelçamlı, birçok turistik belde ve merkezden farklı bir turizm potansiyeline ve çeşitliliğine sahiptir. 30 Km ye yakın bir kıyı şeridi içinde plajlarda ve koylarda sörf, yelken, kano, su kayağı, balık avcılığı tekne turları yapma imkânları mevcuttur. Güzelçamlıyı çevreleyen Dilek Milli Parkı ve Samsun Dağları ise gerçek anlamda bir cennettir.

Güzelçamlı

Çok zengin bitki örtüsü, hayvan türleri, mağaralar, vadiler, kanyonlar, ziyaretçilere hobi turları imkânı sağlar. Bu hobi turları Dağcılık ( Treking ), kuş gözetleme gezintileri, mağaracılık, botanik turları, at binme, bisiklet turları diye sıralanabilir. Ayrıca Güzelçamlı da Yamaç paraşütü de yapılmaktadır . Güzelçalı merkez den kaplan kayası pisti, araç ile 35 - 40 dakikadır, yol stabilize ve her türlü araç çıkabilir.

Güzelçamlı

Güzelçamlı Beldesi, turistik tesislerin ve ikinci konutların artmasıyla bir turizm beldesi haline gelirken kültürel dokusunu kaybetmemiş, gelenekler korunmuştur. Güzelçamlı yı ziyaret edenler Türk kültürünü ve yaşam tarzını rahatça izleyebilirler ve bundan keyif duyarlar. Güzelçamlı 3000 yatak kapasitesiyle turizme hizmet vermektedir.




Ana Menü