Ölüdeniz Fethiye

Fethiye denince akla nedense önce Ölüdeniz gelir. Dünyanın en ünlü ve en güzel harikalarından biri olan Ölüdenizin muhteşem lagünün turkuaz mavisi suları için miller boyu seyahat edilir. Kristal kadar saf olan Ölüdenizin suları o kadar temizdir ki eğer tuzdan arıtılacak olursa içilebilecek niteliktedir. Ölüdeniz iki bölümden oluşur. Birinci bölüm koydan lagüne uzanan Belcekız ya da Belceğiz bölümüdür. Bu bölüm Ölüdenizin dalgalı bölümüdür. İkinci bölüm içerisinde lagünün bulunduğu gerçek Ölüdeniz bölümüdür. Bu bölüm sakin ve sığ olan bölümdür.

Ölüdeniz Fethiye den uzaklığı 12 kilometredir. Burada kano, sörf, su kayağı, paraşüt gibi bütün su sporlarının yanında plaj voleybolu da oynanabilmektedir. Belcekız plajı boyunca biraz pahalı olsa da yiyecek ve içecek her türlü şeyi bulunabilir. Ölüdeniz olarak adlandırılan yer bir milli parktır ve giriş ücretlidir. Ölüdeniz yamaç paraşütü yapmak için dünyadaki en ideal yerlerden biridir. Bu sporu yapmak için deneyimli olmaya gerek yoktur.



Babadağ da Yamaç Paraşütü

Rüyalar diyarı bir doğayı hala koruyan Ölüdeniz de tatil yapmak sadece plajda veya yüzme havuzu başında uzanmaktan çok daha fazla bir anlam taşıyor artık. Yamaç Paraşütü aktivitesi sayesinde bir doğa harikası olan Ölüdeniz i 1969 metre yükseklikten yavaş yavaş alçalarak izleyebiliyorsunuz. Bu yükseklikten sadece Patara Plajı ve Dalaman ı değil açık bir günde Rodos’u bile görebiliyorsunuz.

Yamaç Paraşütü organizasyonu yapan acenteler Ölüdeniz sahilinde bulunabilir. Bir gün önceden ya da sabah rezervasyon yaptırılabiliyor. Deneyimli pilotlar eşliğinde yapılan uçuş öncesinde sabah teorik ve pratik eğitim alınıyor. 1700 metre yükseklikteki uçuş noktasına ciplerle gidiliyor. 25 km lik toprak ve engebeli yol 50 dakika sürüyor. 1700 metrede rüzgar yeterli değilse, 1900 metreye çıkılıyor. Tulum ve kasklar takılıyor, Pilota ve paraşüte bağlı harness ( oturak ) a oturuluyor, pilotun paraşütü çekmesiyle paraşütler şişiyor, birkaç adımlık koşuyla açılıp yükseliyor ve uçuyorsunuz.

İlk anda müthiş bir heyecan duyuluyor ama kısa süre sonra heyecan yerini Ayanikola adası, Ölüdeniz, Gemile Koyu ve Kumburnu nun doyumsuz manzarası eşliğinde müthiş bir hazza bırakıyor. Yaşadığınız olağan üstü deneyimi ve bu eşsiz manzarayı görüntülemek için yanınıza fotoğraf makinesi ya da video kamera almayı unutmayın. Elbette ayağınızda spor ayakkabı, üzerinizde şort ve t-shirt olması tercih edilir.

Küçük iniş çıkışlarla, süren yolculuk rüzgara göre yaklaşık 30 dakika sürüyor. Deneyimli pilotlar yamaç paraşütüyle 3500 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyor ve havada 5 saat kalabiliyorlar. Babadağ ve Ölüdeniz dünyanın her tarafında yamaç paraşütü meraklılarını öylesine çekti ki kendisine, artık bir şampiyonaya, Uluslar arası Hava Oyunlarına da ev sahipliği yapıyor Ölü deniz.

Peki ne kadar güvenli, ya da tehlikesi var mı? Yamaç paraşütü eğitim ve uçuş hizmeti veren işletmelerin Turizm Bakanlığından Turizm Amaçlı Sportif Faaliyet Belgesi’ne sahip olması zorunlu. Tüm pilotlar da uçuş sertifikasına sahip deneyimli pilotlar olması gerekiyor. Bugüne kadar on binlerce kişi uçtu pilotlarla birlikte.Kaza sayısı yok denecek kadar az.



Yaşlı balıkçılar bir efsane anlatırlar bu eşsiz güzellikle ilgili

Ortaçağda Suriye ve Mısır dan kalkan gemiler Yunanistan ve On iki adalara mal taşırlarken bu koyların açıklarından geçerler ve gemileri için gerekli olan suyu genellikle bu koylardan temin ederlermiş. Günlerden bir gün suyu biten teknelerden birinin yaşlı kaptanının genç ve yakışıklı oğlu su almak için geldiği bugünkü Belcekız koyunda güzeller güzeli BELCE KIZ la karşılaşır. O kadar güzeldir ki Belcekız, genç kaptan görür görmez aşık olur bu güzel yürük kızına. Belcekız ın içi de bir hoş olmuştur genç kaptanı görünce. O günden sonra, koyu çepeçevre saran dağların yamaçlarında, özlemle genç kaptanın gelişini bekler güzel yürük kızı. Genç kaptanında su almak bahanesiyle koya gelmesiyle iki sevgili sık, sık buluşurlarmış.



Baba - oğul bu iki kaptan, bu koyun açıklarında, bir gün korkunç bir fırtınaya tutulurlar. Belcekız la buluşmalarından bu koyun bütün özelliklerini çok iyi bilen genç kaptan, dağların arasında rüzgârsız, kapalı küçük bir koy daha olduğunu oraya sığınabileceklerini söylerse de, oğlunun gönül macerasını bilen yaşlı kaptan, oğlunun kızı görmek uğruna gemiyi parçalayabileceğini düşünerek itiraz eder. Aralarındaki tartışma öyle çetin bir kavgaya dönüşür ki, yaşlı kaptan tam kayalıklara çarpacaklarını sandığı anda, bir kürek darbesi ile oğlunu denize atar.

Tam bu sırada denizin dönerek, çarşaf gibi dümdüz ve rüzgârsız bir koya açıldığını görürsüde artık olan olmuştur. O sırada, tepedeki kayalıklarda sevgilisinin gelişini bekleyen Belcekız, onun öldüğünü görünce kendini kayalıklardan aşağıya bırakır. O günden sonra, güzel yörük kızının canına kıydığı koy BELCEKIZ, genç kaptana mezar olan diğer koya da ÖLÜDENİZ adı verilir.



Fethiye çevresinin en çarpıcı yerlerinden birisi Kelebekler Vadisi dir. 1995 in 8 Şubatında 1.derecede doğal SİT ilan edilen ve her türlü yapılaşmaya kapatılan kayalık ve çamlık vadide biraz zahmetlice tırmanıştan sonra milyarlarca, milyarlarca kelebeğin kayaları, ağaçların gövdelerini ve yapraklarını, kısacası her yeri bir şal gibi örttüğünü görmek çok şaşırtıcı bir etki yaratıyor.

Önce bunu fark edemiyorsunuz, doğal görüntü böyleymiş gibi geliyor insana. Ama bir ses, bir hareketle havalanıveren kelebekler gökyüzünü kaplıyor, vadiye gölge düşüveriyor. Kelebekler Vadisine gitmek için önce Ölüdeniz e gideceksiniz, oradan kiralayacağınız veya dolmuş usulü gidiş - dönüş bineceğiniz bir tekneyle vadinin kumsalına ineceksiniz.

Koy, Ködürümsü limanı olarak da bilinir. Tekne yolculuğu yarım saat sürüyor. Yolda dileyenler mavi mağaraya da uğrayabilirler. Mağaranın sularına bırakıp, mavi - yeşil yansımalara bırakabilirler kendilerini.

Ölüdeniz Panorama




 

Ana Menü