Manavgat

Manavgat Serik İlçesinin 5 km. doğusundan geçen Köprü çayından başlayıp Alanya İlçesinin 30km. batısında bulunan Alara Çayına kadar yaklaşık 55km. uzunluğunda bir kıyı şeridine sahiptir. Manavgat ın sahil şeridinde ortalama 10 km. genişliğinde tarıma son derece elverişli araziler bulunmaktadır. Bu arazilerin bir kısmı düz, bir kısmı ise hafif dalgalı bir topografik yapıya sahiptir. Sahilden kıyıya doğru ilerledikçe topografik yapı yükselerek Toroslar a ulaşılmaktadır.

Toros Dağları doğu_batı doğrultusunda denize paralel olarak yer almaktadır. Bu dağların yüksekliği yer yer 2000 m.nin üzerine çıkmaktadır. Dağlar genellikle kayalık bir yapıya sahiptir. Yüksek kısımlar kayalık ve seyrek, ardıç ve çam türü bitkilerle kaplıdır. Alçak kısımlar tamamen çam ormanlarıyla kaplıdır. Toroslar ı kuzey - güney istikametinde geçen 4 ayrı akarsu yatağı mevcuttur.

Manavgat

Manavgat Çayı
Dünyanın en uzun yeraltı akarsularından, aynı zamanda tek kaynaktan ( dumanlı kaynağı Oymapınar baraj gölü içinde kalmıştır ) beslenen su miktarı ile sayılı akarsular arasındadır. Üzerinde iki adet baraj bulunur. Oymapınar ve Manavgat barajları. Turkuaz yeşili suları mineraller bakımından zengin, temiz ve berraktır. İsterseniz bu yeşil ve serin sularda kulaç atabilir yada bir kanoyla küçük keşifler yapabilirsiniz. Nehir birçok balık ve kuş türlerine ev sahipliği yapar. ( Alabalık, sazan, kefal, levrek, karabalık gibi balıklarla; sutavuğu, ördek, kaz, yalıçapkını... gibi kuşlar, değişik türlerde balıkçıllar, martılar ile tatlı su kaplumbağaları )



Nehir boyunca zengin bir bitki çeşitliliği mevcuttur. Söğüt, çınar, kavak, dut, karacaağaç gibi ağaçlarla, böğürtlen, kuş üzümü, zakkum gibi küçük maki çalılıklar ve otsu bitkiler görülür.Ayrıca tatlı su kaplumbağalarını kuru kütükler üzerinde güneşlenirken görebilirsiniz. Zengin nehir yatağı boyunca verimli toprakları dolduran narenciye bahçeleri ve seralar vardır. Manavgat nehri, son yıllarda hızla gelişen turizm sayesinde günlük tekne gezileri ile yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği de yapmaktadır. Uzunluk bakımından büyük bir akarsu olmasa da debisi yüksek ve Türkiye de üzerinde taşımacılık yapılabilen ender akarsulardandır.

Manavgat

Ayrıca antik dönemde Side kentinin suyu, Manavgat Irmağından sağlanmaktaydı. Bu nedenle bugünkü Sevinç Köyünden Side ye kadar 30 km. uzunluğunda bir su kemeri inşa edilmiştir. Bu suyolu 25 m. yüksekliğindeki kemerler üzerinden geçer. Bir bölümü de kayalar üzerine oyularak yapılmıştır. Bugün hala bazı bölümleri ayaktadır.

Manavgat

Manavgat Şelalesi
Manavgat ilçesinin 3 km. batısında bulunan şelale, ilçe ile aynı adı taşır. Şaşırtıcı bir yükseklikten dökülmesine karşın, geniş bir alan üzerinden gürül gürül akışı görülmeye değer bir manzara oluşturur. Şelalenin hemen yanı başında doğa ile iç içe piknik yapılabilir ve çevresindeki lokantalarda taptaze balık yenebilir. Kent gürültüsünden uzak bir köşede doğayla bütünleşmek için ideal bir yerdir. Manavgat'tan kalkan dolmuşlarla ulaşım sağlanabilir.

Manavgat

Manavgat Boğazı
Manavgat ırmağının denizle buluştuğu yer Öyle bildiğiniz İstanbul, Çanakkale boğazları gibi değil. Tadı Kızıldeniz gibi. Ortada bir çizgi… Kollarınızı açın iki yana, bir yanınızdan ırmak akar bir yanınızdan deniz. Pırıltıları bile farklıdır. Güneş olanca kızıllığıyla etrafı boyar. Turizmden uzak oluşu da ayrı bir güzelliğidir. İyi de poz verir. Her köşesinde gizli bir kare barındırır. Manavgat ın Sorgun ilçesinin güzelliğini oluşturan Boğazda, balık tutanları da bulabilirsiniz. Gün batımının güzelliği ise ancak başka bir günü ile kıyaslanacak güzelliktedir.

Sulak bir alan olduğundan yusufçukların ahenkli danslarına rastlayabilirsiniz. Sazlık kenarlarında ise sahibinin bir dahaki gelişini bekleyen sandallar size geçmişin güzelliğini anımsatırlar. Eğer kendi aracınız yoksa Manavgat şehir merkezinden " Sorgun - Boğaz " dolmuşuna binilince rahatlıkla ulaşılır. Kendi aracınız ile ise, çevre yolunda otogar kavşağından otogar tarafına dönülür. İlerde ise " Titreyengöl " tabelasından sola dönülür. O yol sizi doğruca Manavgat Irmağının denizle buluştuğu Boğaz ile buluşturur.

Manavgat

Titreyengöl
Titreyengöl 3000 m2 lik bir alana sahiptir. 22 tesis ve 18.000 yatak kapasitesini içerisinde bulunduran Titreyengöl, içinde karabataktan Pekin Ördeğine kadar çok sayıda kuşu barındırmaktadır. Titreyengöl ün ise ilginç bir hikayesi vardır. Rivayet göre, gölün kenarında yaşayan ve kuşları besleyen yaşlı bir balıkçı oturmaktadır. Kuşlar yaşlı balıkçıyı gölün kenarında gördüklerinde kanatlarını çırparak ona doğru gelirdi. Bir gün bu gölde avlanan avcılar su üstündeki ördekleri vurur. Yaşlı balıkçı bunun karşısında avcıların üzerine yürür ve onları avlanmaktan vazgeçirmeye çalışır. Avcılar yaşlı adamı iter ve su üstündeki vurdukları ördekleri almaya çalışır. Bu sırada diğer ördekler hep birlikte havalanarak kanatlarıyla bir hortum oluşturur ve avcıları kaçırırlar. Bu olaydan sonra göl hep titremeye başlar. Bu titremeye yöre halkı, kuşlar yaşlı balıkçıya ağlıyor diye yorum yaparlar.

Manavgat

Köprülü Kanyon
Köprülü Kanyon Milli Parkı, Side den 65 km uzaklıkta olup Antalya nın 40 km. kuzeydoğusundan ayrılan Taşağıl ve Beşkonak a giden 40 km.lik karayolu ile ulaşılır ve Toros Dağları nın eteklerinde yer alır. Milli Parkın alanı 37.000 hektardır. Parkın doğusunda yer alan Dipoyraz Dağı 2980 m. yüksekliğinde olup, yamaçları ormanlarla kaplıdır. Köprü çayı, Bolaşan Köyü ile Beşkonak arasında 120 km. uzunluğunda ve 100 m. derinliğinde sedir ormanlarıyla kaplı olan vadiler ve kanyonlar arasında yer alır. Park içinde bulunan nehir vadisi 14 km. uzunluğunda, yer yer 400 m. Yükseklikte dik duvarlı bir kanyon şeklindedir.

Kanyon bitiminden sonra çay, etrafı yeşilliklerle kaplı geniş bir yataktan akmaktadır. Köprüçay nehri, Türkiye'nin en güzel tabii rekreasyon alanlarından biridir. Bunun yanı sıra nehrin batısındaki dağlık arazide bulunan tarihi Selge şehri, nehir kenarındaki kaleler ve su kemerleri, Roma devrine ait köprüler ve tarihi yollar gibi pek çok arkeolojik kaynaklar Köprülü Kanyon Milli Parkını görülmeye değer yerlerden biri yapmaktadır.




Ana Menü