Aydıncık

Aydıncık Mersin e 175 km. Antalya ya 325 km. uzaklıkta olup, Mersin - Antalya D - 400 karayolu ilçenin içinden geçmektedir. Orta Torosların Akdeniz e inen kolları üzerinde yerleşmiş olan ilçe dağ ve deniz arasına sıkışmış olması nedeni ile arazi yapısı çok dar ve engebelidir. Antik çağda Kelenderis - Gilindire olarak bilinen şehir, Kıbrıs a yakın bölgelerden biri ve doğal liman avantajına sahip olması nedeni ile önemli bir liman kenti imiş.

Geçmişi İ.Ö 5. yy kadar uzanan, önce Bizans, sonra Selçuklu ve daha sonra da Osmanlı dönemlerinden 20. yy. başlarına kadar Anadolu anakarası ile Kıbrıs ve oradan Afrika arasındaki deniz ulaşımının önemli bir liman kenti Kelenderis. Kelenderis de bugüne kadar bulunan sikkeler kentin İ.Ö. 5. yy da para basmaya başladığını gösteriyor. Bulunan gümüş bir paranın ön yüzünde şaha kalkmış bir atın üzerinde yan oturmuş bir binici, arka yüzünde ise keçi bulunuyor. Bilimsel ve sistemli arkeolojik kazıların başlamasından önce tesadüfen veya define arayıcılarının buldukları Kelenderis paraları yurt dışına kaçırılmış. Yurtdışına kaçırılamayan paralardan bir kısmı Silifke Müzesi nde görülebiliyor.

Aydıncık

Aydıncık ın en bilinen antik yapısı büyük kesme kireç taşından yapılmış anıt mezar. Düzgün kesme taşlarla ve harç kullanılmadan yapılmıştır. Halk arasında " Dört Ayak " olarak adlandırılan mezar kare planlı, dört ayak üzerine oturtulmuş piramidal çatılıdır. İ.S. 2. yy. sonları veya 3. yy. başlarına tarihleniyor. Oldukça iyi korunmuş durumdaki mezar piramidal mimarisi ile " mausoleum " mezar geleneğinin devam ettiğini gösteriyor.

Aydıncık

Kelenderis de ortaya çıkan buluntuların belki de en heyecan verici olanı " Kelenderis Mozaiği " diye adlandırılan mozaik. Mozaik şimdiye kadar bulunmuş ilk kent planı sayılabilir. Mozaikte bir tersane yapısı görülüyor. Kazılarda bu tersaneye ait olabileceği düşünülen bazı buluntular da açığa çıkarıldı. Ancak henüz tamamı günışığına çıkarılamadı. 5. yy. sonlarına tarihlenen mozaiğin tamamının ortaya çıkarılması için çalışmalar sürdürülüyor.

Aydıncık

İlçe de bulunan Yelkenli Adada nesli tükenmekte olan 35 çift Ada martısı bulunmaktadır. Ada Martısının yumurtlama döneminde Yelkenli adaya gelmesi nedeniyle, bu dönemde adaya çıkışlar yasaklanmaktadır. Aydıncık - Anamur arasında 30 adet Akdeniz foku ve kışları barınmak için ilçenin muhtelif mevkilerine gelen ( caretta ) deniz kaplumbağaları bulunmakta olup, deniz çayırı doğal koruma alanları içerisindedir.

Aydıncık

Akdeniz in eşsiz 38 km. lik sahil bandında pırıl pırıl, masmavi, bir akvaryumu aratmayacak nitelikte bir denize sahip ilçede 7 adet plaj vardır. Akdeniz sahilinin en temiz deniz suyu ve kumsalı Aydıncık ta bulunmaktadır. Bunlardan Yenikaş köyünde bulunan Soğuksu plajı suyunun sıcaklığı ve Soğuksu nun denize aktığı boğazdaki, su soğukluğu yaz aylarında inanılmazdır ve müthiş bir rahatlık verir.




Ana Menü