Hisarönü Marmaris

Dar ve virajlı bir yol olan ve bir ara epeyce yükselen Marmaris - Datça yolunun en keyifli tarafı, bir yanda Hisarönü diğer yanda Gökova Körfezinin ayaklar altına serildiği manzaraya sahip olmasıdır. Datça yolunun 22. km sinden sola Bozburun yoluna girdiğinizde bir km sonra Hisarönü Köyüne çıkacaksınız.

Hisarönü kendi adıyla anılan körfezin uç noktasında olup Bozburun yolunun solunda ve ana yoldan biraz içeridedir. Denizi sığ, kumu kiremit rengi olan Hisarönü Marmaris in kalabalığından uzak sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin seçeneklerinden birini oluşturuyor. Hisarönü nün her zaman esintili nemsiz havası ve temiz suyunun astım ve kalp rahatsızlıkları olanlara iyi geldiği biliniyor. Hava esintili ve deniz de çalkantılı olunca mavi yolculuk tekneleri Hisarönü yerine Orhaniye ve Selimiye yi tercih ediyorlar. Ya da biraz ötedeki Bencik limanını. Fakat esintili hava rüzgar sörfçülerini çekiyor. Marmaris bölgesinin en iyi rüzgar sörfü alanı burası dense yeridir.

Hisarönü

Hisarönü Körfezinin 300 metreyi bulan sahili boyunca uzanan iri taneli kırmızı renkli kumlardan oluşması ve bu kum yapısının sığ denizin dibinde de varlığını 15 - 20 metre sürdürürmesi ortaya aşırı bir kırmızılık çıkıyor. Hisarönü nden çevreye tekne turları organize ediliyor. Tekneler İnbükü Koyuna , Kartal Koyuna, Tavşan Adası ve Bencik Limanına uğruyorlar. Marmaris bölgesinin üç binicilik alanından biri burada. Köy içindeki kulüpte at binme öğretildiği gibi atlı orman ve sahil turları da düzenleniyor. Kulübün yüzme havuzu ve restoranı da var.

Hisarönü

Köyle körfez arasında Eren Dağı üzerindeki Pazarlık ( ya da Gavur Pazarı ) adı verilen düzlükte Kastabos adlı bir tapınak kentçiğinin kalıntıları göze çarpıyor. Kalıntılar Hemithea tapınağına ait. Antik çağ tarihçisi Sicilyalı Diodoros Apollon tarafından bu bölgeye getirilmiş Molpadia adlı kadına Hemithea ( yarı tanrıça ) adı altında tapınıldığını ve onun için bir tapınak yapıldığını, tapınağın ününün uzun süre devam ettiğini anlatır. Kastabos kentçiği Bybassos antik kentine bağlıydı. Bybassos kenti ise tapınağın 1-2 km kuzeyinde, Marmaris - Bozburun yolu ile deniz arasındaki tepenin üstünde ve yamaçlarında izlenebilir. Tepedeki ortaçağ kalesi iyi durumdadır.

Hisarönü

Balığı bol, denizi temiz, kırmızı renkli kumsallı, uzun plajı ile gün batımının boyadığı körfez bir tür yeryüzü cenneti adeta. Bir yanda kent görünümlü Marmaris te sürekli değişen ziyaretçilerin yarattığı alışveriş, ulaşım, eğlence karmaşası, diğer yanda merkeze çok yakın olmasına rağmen sakin, sessiz, ılık esintili atmosferine teslim tertemiz bir deniz. Kıyı kesiminde ise pansiyon, kamp alanları, günübirlik ziyaretçilerin mola yerleri ve turistik konaklama merkezleri yer alıyor.

Hisarönü

Hisarönü balıkların yumurta bıraktığı bir koy. Körfezin biraz rüzgar alan suları mercan, barbunya, levrek, çipura, karagöz, lahos, sinarit ve trança türlerine ev sahipliği yapıyor. Köy halkı ise yörenin özelliklerini değerlendirerek balıkçılık, balcılık ve turizm ile uğraşıyor. Deniz sadece temiz olmakla kalmıyor, özellikle sabah saatlerinde havuzu andıracak kadar durgun olup, sandalla, botla dolaşmaya, kürek sesi dinlemeye imkan veriyor. Öğleden sonraları başlayan esinti ise denizin hafifçe dalgalanmasına neden oluyor. Fakat dalgalar diğer koylarda görülenin aksine sahilin kirlenmesine sebep olacak atıklar getirmiyor.




Ana Menü