Mavikent Kumluca

Mavikent kasabası Batı Akdeniz de Antalya ili ne 90 km mesafede Adrasan ( Çavuşköy ) ile Kumluca arasında bulunan 10 km2 lik alanda kurulmuş bir kasabadır. Çavuşköy beldesi sınırından Beykonak beldesi Sınırına kadar 27 km boyunca uzanan eşsiz doğal güzelliklerdeki koyları pırıl pırıl sahil şeridi ve kumsallarıyla mavi ve yeşilin birleşiminden oluşan devasa güzellikteki görüntülerin sergilendiği bir ortamda bulunmaktadır.

Mavikent kasabasının tarihçesi çok eskilere dayanmaktadır. Kasaba da Likya uygarlığının kalıntılarına rastlanmaktadır. Kasaba sınırları içerisinde Melanippe ve Gagae isimli iki antik kent bulunmaktadır. Bu iki kente ait kalıntılar halen mevcut olmakla birlikte Melanippe antik kentinin geçmişi ile ilgili detaylı bir bilgiye ulaşılamamıştır .Kent hakkında edinilen bilgiye göre, Helenistik döneme ait bir kent olduğu söylenilmektedir.

Mavikent

Gagae şimdiki adıyla Aktaş mevkiinde bulunmakta olan Akropolis kayalığı ile deniz arasında bulunan bir alanda kurulmuştur. Buradaki yapılar Roma ve Ortaçağ izlerini taşımaktadır.Şehrin duvarlarında bazı Hıristiyan kiliseleri ile ilgili kalıntılar halen durmaktadır. Gagae aşağı ve yukarı olarak değerlendirilen bir Akropolis idi. Gagae ye Paleopolis de denmiştir. Gagae ismi varlığının şu anda araştırılması mümkün olmadığı bir tür taş olan Gagatest den türetildiği belirtilmektedir.

Mavikent

Buradan da anlaşılmakta ki Mavikent kasabası bünyesinde bir çok medeniyetleri barındırmakla tarihteki yerini almıştır. Bugünkü yerleşiminin bulunduğu alanda önceleri Rumlar oturmuşlardır. Sonradan Antalya nın Tekeli Yörükleri, arkasından da Adrasan Yörükleri buraya yerleşmişlerdir. Kasaba Belediye oluncaya kadar Yenice köy olarak bilinmekte olup ilk kurulan mahallesi bu günkü Yenice mahallesidir.

Mavikent

Bu yerleşimlerden sonra 8 hane Rum burada yaşamaya devam etmiştir. Rumlar zanaatla, Adrasan Yörükleri ise hayvancılıkla uğraşmışlardır. O zamanlar düz arazinin büyük bölümü bataklık ve büyük ağaçlı ormanlarla kaplıydı. Kasabada tarıma 80 sene öncelerinden buğday arpa ekerek başlamıştır.60 - 80 sene önce Kasabada 30 hanenin yaşadığı tespit edilmiştir. Daha sonra Kasabayı Töngüçlü aşireti gelerek yerleşmiş 1923 yılında Rumlar buraları tamamen terk etmişlerdir. Mavikent de 1924 - 1928 arası toplam olarak 25 hane vardı. Bu günkü ova kısmında tarıma 1938 yılından sonra başlanmış, narenciye ve açık sebze üretimine 1954 ler de, Seracılığa ise 1962 yılından sonra başlanmıştır.

Mavikent

Yenice köy ( Mavikent ) de yapılan referandum sonucun da halk belediye olmayı kabul ederek 1974 yılında yapılan seçimler sonucunda kasaba Yenice, Orta yalı ve Karaöz mahallerinin oluşumu ile belediye olmuştur. Kasabada daha sonra hızlı gelişim ve büyümenin sonucu olarak 1996 yılında İncekum ve Yenice pınar olmak üzere 2 adet daha mahalle kurulmuş ve mahalle sayısı 6 ya yükselmiştir.

Mavikent

Bu günkü Mavikent 2000 yılında yapılan Nüfus sayımına göre ana nüfusunu 9276 ya yükseltmiş ve kasaba hızla büyüyerek gelişmektedir. Mavikent kasabasının bu hızlı gelişimine paralel olarak, ilçelik kararı her aşamadan geçerek bakanlar kurulunun bu konuda alacağı kararı beklemektedir.

Mavikent

Mavikent kasabasında turizme dayalı tesisler bulunmasa da, Kasaba başta coğrafi konumu olmak üzere Antik kentleri, Koyları, Kumsalları ve eşsiz doğal güzelliklerdeki görünümleri ile Turizm yönünden çok önemli bir konuma sahiptir.

Mavikent

Kasaba sınırları içerisinde değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış Gagae ve Melanippe antik kentleri bulunaktadır. Antik kentlere ait kalıntılar ilgi çekmekte olup,yerli ve yabancı turistler tarafından gezilmektedir. Mavikent özellikle yerli turistler açısından bir hayli yüksek bir potansiyele sahip olup,bu durum Karaöz mahallesinde 450 İncekum mahallesinde 700 konutluk Konut yapı kooperatifleri ve yukarıda anlatılan özelliklerden kaynaklanmaktadır. Burada bulunan yazlıkların başta Ankara olmak üzere İstanbul ve iç, bölgelere ait bir çok ilden kişilere ait olması yaz aylarında kasabada yoğun bir nüfus olgusunun meydana gelmesine sebebiyet vermektedir.

Mavikent

Kasabada Karaöz Koyu ünlü Korsan Koyu, Papaz iskelesi, Aktaşlar Koyu, Karataşlar Koyu ve kumsallarının bulunması ve kıyının ormanla iç içe olması yörede yoğun bir günübirlik turizm yaşanmasına da sebebiyet vermektedir. Sahil boyunca Karaöz e kadar uzanan yol Asfaltlanmış ve yol güzergahında ağaçlandırma yapılarak görüntüye ayrı bir güzellik sağlanmıştır.

Mavikent kasabası Kemer, Tekirova, Çıralı , Olympos, Adrasan hattından gelerek Finike - Kaş istikametine giden turistlerin uğrak yeri olup bu durumda kasabaya ayrı bir turizm katkısı sağlamaktadır.

Mavikent Panorama



Ana Menü