Ören Milas

Ören Beldesi Muğla iline bağlı Milas ilçesinin 40 km. güneyinde Gökova Körfezi nin kuzey sahilinde yer almaktadır. Arkası sarp kayalık dağlara dayanan kentin önünde Kocaçay ın getirmiş olduğu alivyonlarla oluşan ovası uzanır. Bugünkü Ören Beldesi Antik Keramos kentinin üzerine kurulmuştur.

Ören beldesi, 15.000 dekar bir alana sahiptir. Gökova körfezine akan Kemerdere çayının getirdiği topraklarla verimli, zengin Ören ovası oluşmuştur. Verimli topraklara sahip Ören ovasında narenciye, susam, pamuk, tütün, hububat ve çeşitli meyveler yetiştirilmektedir. Ayrıca zemin tarla balıkçılığına da oldukça uygundur.

Ören

Ören de Akdeniz iklimi egemendir. Yıllık ortalama 2O °C civarındadır. Temmuz ve Ağustos aylarında bu sıcaklık 32 ila 34 °C ye çıkmaktadır. Sıcaklık kışın 10 dereceden aşağıya düşmemekle birlikte, kışın yağışlı ve ılık, yazın ise kurak ve sıcaktır. Deniz sıcaklığı ortalama 22 °C civarındadır. Ağustos ve Eylül aylarında ise deniz sıcaklığı 24 ile 26 °C ye çıkmaktadır. Kışın ve yaz mevsiminde Gökova körfezinden esen Lodos rüzgarı yazın doğal klima işlevini görmektedir. Beldede ormanlık alanın çokluğundan dolayı nem onanı minimum düzeydedir, oksijen oranı yüksektir. Bu nedenle, şeker hastası, bronşit, romatizma hastalarına doktorlar Ören'i tavsiye etmektedir.

Ören

Beldede Akdeniz bitki örtüsü hakimdir. Zeytinlik, çam ormanı ve makiliklerden oluşmaktadır. Çam ormanlarının bulunduğu bölgelerde ıtırlı bitkiler yoğun olarak yetişmektedir ( adaçayı, kekik, elma çayı, defne vb. ). Beldenin bitki örtüsünün önemli özelliklerinden biri de dünyada nadir rastlanan yabani orkide çeşitlerine sahip olmasıdır. Yöre halkı 1990 yıllarına kadar geçimini tarım ( narenciye, susam, tütün, pamuk, hububat ), hayvancılık, dokumacılık ( halı, kilim, ipek, bez vb. ) ile sağlamaktaydı. 1990 yıllarından sonra ekonomiye turizmin katkısı azımsanmayacak kadar artmıştır. Otelcilik, restoran işletmeciliği, yatçılık ve eğlence mekanları gibi turizm işletmeciliği yaygınlaşarak ekonomide önemli bir boyut kazanmıştır.

Ören

Belde halkının bir kısmı geçimini balıkçılıktan sağlamaktadır. Gökova körfezinde; lagos, çipura, sinarit, fangiri, mercan, barbun, levrek, kefal gibi tüm balık çeşitleri yılın on iki ayında avlanabilmektedir. Ören beldesinin ılık bir iklime sahip olmasından dolayı seracılık ta yaygın olarak yapılmaktadır. Ören ve çevresinde; Çökertme, Günceyiz, Akçakaya, Kırcağız, Bakırköy, Dereköy, Bozalan, Pınar ve Türkevleri köylerinde ( halk arasında Gereme köyleri denilmektedir ), halı, kilim, ipek, bez dokumacılığı yaygın olarak yapılmaktadır. Özellikle taban halıları dokunmaktadır. Gökova körfezinin önemli noktasından biri olan Ören beldesinde yatçılık ve yat turizmi önemli yer tutmaktadır. Yaz aylarında turizm mevsiminin de başlamasıyla merkez nüfusu 30.000'e ulaşmaktadır.

Ören

Eşsiz sahile ve mavinin tüm tonlarının dans ettiği denize sahip olan Ören beldesi ve çevresinde bulunan koylarında, yelken, sörf, banana, deniz bisikleti, kano ve buna benzer birçok deniz sporları yapılmaktadır. Her yıl geleneksel olarak Bodrum'dan başlayıp Ören Beldesi ve çevre koylarını kapsayıp belde sınırları içinde yer alan Çökertme köyünde son bulan, yelken yarışları düzenlenmektedir.

8 km. uzunluğundaki Ören kumsalları, plaj sporları için çok elverişlidir. Bu özelliğinden dolayı her yıl plaj voleybolu ve plaj futbolu turnuvaları düzenlenmektedir. Sahilin ve koyların yanı sıra dağ ve ormanın birleşmesiyle, doğa harikası olan Ören doğa sporlarının da yapılmasına olanak sağlamaktadır. Yamaç paraşütü, yamaç tırmanması, treking, bisiklet kros, motokros, jeep safari, kanyon, mağara ve buna benzer birçok sporların her yıl düzenlenen turnuvalarla bütün doğa sporcularını bir araya getirmektedir. Doğa sporu tutkunları yılın her mevsiminde Ören i ziyaret etmektedir. Ören de kamp yapmaya uygun tesisler de mevcuttur.

Ören

Ören beldesinde yüksekliği 640 m. olan Kocadağ zirvesinde paraşüt atlama pistinden yılın on iki ayı yamaç paraşütü sporu yapılmaktadır. Beldeden yamaç paraşütü atlama pistine ulaşım vasıta ile sağlanmaktadır. Yol asfalt olup 20 dakika mesafededir.

Sıcak hava türbülansının tek taraflı ve güçlü olması kaza riskini en aza indirmekte ve paraşütçünün atlama pistinden yaklaşık 1000 metre daha yükselmesine olanak sağlamaktadır. Ayrıca bu özellik paraşütçünün ( dünyada diğer yamaç paraşütü yapılan dağlarda olmayan ) atladığı piste tekrar inebilmesini sağlamaktadır. Dünyadaki diğer dağlarda bulunan yamaç paraşütü pistinden atlama yapan profesyonel paraşütçüler havada en fazla 2 ila 2,5 saat kalabilmekteyken, Ören in Kocadağda bulunan yamaçlardaki sıcak hava türbülansının düzenli olması nedeniyle 7 ila 8 saat kalabilmektedir.

Ören

Ören beldesi ve çevre köylerinin coğrafi yapısı, dağlık yamaç olması nedeniyle belde ve çevre köylerinde bisiklet ve motokros sporları yapmaya uygundur. Bisiklet ve motosiklet sevenler için yarımadayı çepeçevre saran orman vadi içi, dere kenarı dağ bisikletçileri ve motokrosçular için zevkli, heyecanlı bir tur sunmaktadır.

Yılın on iki ayı, dünyanın önde gelen turizm merkezlerinden biri olan Bodrum'dan başlayıp Ören beldesi ve çevre köylerini de içine alan Jeep safari turları düzenlenmektedir. Ayrıca “ Dünya Klasik Otomobil Yarışlarının Birinci Etabı ” her yıl Ören de yapılmaktadır.

Ören

Antik dönemden bu yana yüzyılların geçmesine ve bölgenin deprem kuşağında olmasına rağmen bir çok kayıplar olsa da Keramos antik şehrinin kalıntıları hala ayakta kalabilmiştir. Kentin bir tarafta ovadan diğer tarafta dağın yamaçlarından dolaşarak kuşatan surlardan bugün sadece dağlık kesimde ve güneydoğudaki alanda belli bir bölümü ayakta kalabilmiştir. Kapılarının çoğu kemerliyken köşeli olanlara da da rastlamak mümkündür.

Ören

Tarihi, denizi, kumsalı ve doğasıyla şirin belde olan Ören e karadan ve denizden ulaşım mümkündür. Ören beldesi dünyanın en önemli turizm merkezi olan Bodrum a 60 km., Milas ilçesine 40 km., Muğla iline ise 58 km. mesafededir. Ören beldesi ile Bodrum - Milas havaalanı arası 49 km. dir. Her yarım saatte bir Milas a minibüsler işlemektedir. Ayrıca Muğla ve Bodrum a da Ören den günde bir kez gidip gelen araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.




Ana Menü