Gökova Körfezi Akyaka Ve Sedir Adası Ula

Gökova Körfezini oluşturan iki yarımadanın birleşme noktasına kurulan Ula ilçesinin Muğla ya uzaklığı 14 km dir. Ege Denizi ile birleştiği noktada yer alan Gökova Körfezi ve bu körfezdeki Sedir ( Klopatra ) Adası ve Akyaka Ula nın önemli turizm merkezleridir. Muğla - Marmaris karayoluyla Sakartepe den Gökova ya inerken, birdenbire karşınıza çıkıveren Gökova Körfezi, panaromik görüntüsüyle izleyenleri büyüler. Akyaka ya ayrılan yol takip edilirse, gerçek bir yeryüzü cennetine, yemyeşil bir huzur sığınağına ulaşılır.

Gökova Körfezi kıyısındaki Akyaka Beldesi, sırtını dimdik yükselen Sakartepe ye dayandığı için sıcacık bir tatil beldesidir. Sakin huzurlu bir yer olan Akyaka bünyesinde gizlediği sayısız sürprizleriyle tatilcilerin gözdesidir.



Akyaka konumu ve coğrafyasının getirdiği avantajla meraklılarına bir çok doğa sporunu sunmaktadır. Her mevsim Akyaka da yapılabilecek bir kaç aktivite mutlaka vardır. Bu aktivitelerin büyük bir kısmı, beldede profesyonel anlamda çalışan Gökova Rüzgar ın aktivite yelpazesi içinde yer almaktadır. Bazı aktiviteler sadece meraklıları tarafından uygun sezonunda yapılmaktadır.



Akyaka da su sporları, sörf,kano vb. yapılabilir. Dağ bisikleti sporu yapmak isteyenler, tecrübeli hocalardan ve ekipmanlarından yararlanabilirler. Kano ile ( sea - kayak ) kısa veya uzun mesafeli, rehber eşliğinde turlar yapılmaktadır. Kısa mesafede Azmaklara, uzun mesafede ise Sedir Adasına gidiş geliş yapılmaktadır. Ören e giden yol üzerinde Akyaka ya 3 km uzaklıkta Çınar Plajı bulunmaktadır. Hafta içinde daha sakin olan bu plaj, hafta sonunda civardan gelen piknikçilerle kalabalıklaşır. Bu yol talip edilirse Akbük Koyu na oradan da Milas - Ören Keramos a ulaşılır.



Akyaka beldesi mimari bakımdan son derece özelliklidir ve beldede tek tip mimari zorunluluğu vardır. Bitişik yapılaşma olmayan, Ula nın eski evleri örnek alınarak günümüzün modern mimarisi ile birleştirilerek Akyaka ya has bir sentez oluşturulmuştur. Doğal güzelliğe zıtlık yaratmayan içinde ve dışında ahşap işlemeleri bol,yöreye özgü Muğla Bacalarıyla iki katlı çiçekli bahçeleriyle evler inşa edilmiştir. 1983 senesinde Ağa Han Mimarlık Ödülünü mimarlık eğitimi olmamasına karşın kendi yaptığı ve geleneksel mimariyi taşıyan eviyle Nail Çakırhan sahip olmuştur.



Beldede yemek yiyebileceğiniz pek çok restoran mevcut. Bazılarında geceleri canlı müzik yapılıyor. Yemekten sonra vakit geçirebileceğiniz kafeler ve barlar sınırlı sayıda. Açıkhava sinemasında film izlemek güzel bir alternatif olabilir. Aracınız varsa ve biraz daha renkli bir gece hayatı istiyorsanız Marmaris yaklaşık 30 km uzaklıkta.

Kitesurf - Uçurtma sörfü
3 km lik sığ ve kumluk sahili, 6 ay boyunca batıdan sahile doğru esen 3 - 6 bfr sabit rüzgarı ile Akyaka bu sporda dünya standartlarında koşullar sunuyor. Akyaka da bulunan Rüzgar kitesurf okulu bu sporu öğrenmek ya da böylesine uygun koşulların keyfine varmak isteyenlere tüm imkanları sunuyor.



Windsurf - Rüzgar sörfü
Koyun tüm motorlu su sporlarına kapalı olması sörfçüler için güvenli bir mekan sağlıyor. Mayıs tan Kasım a kadar her seviyedeki sörfçünün keyif alacağı hava mevcut. Yeni başlayanlar için koyun kapalı kısmı çok güvenli. Okulun uzmanlık alanı ise küçüklere eğitim. 6 yaşından itibaren rüzgar sörfüne başlayabilirsiniz.



Deniz kanosu
Akyaka nın azmaklarında ya da Gökova nın tarih dolu turkuaz kıyılarında bir gezintiye ne dersiniz. Berrak suyun hemen üstünde deniz kanoları ile yapılan geziler Akyaka ya gelen her ziyaretçinin muhakkak katıldığı aktivitelerden biridir. Günü birlik gezilerin dışında Bodrum - Datça - Akyaka üçgeninde farklı rotalarda 3 - 5 - 7 günlük turlar düzenlenmekte. Kışın bile Ege güneşinin sıcacık parlaklığında günü birlik geziler yapılmakta.



Bisiklet
Gökova nın köylerinde yokuşu olmayan rahat bir rota, Sakar ın zirvesinden,Gökova nın turkuaz sularına muhteşem manzara eşliğinde sportif bir iniş. Akyaka da kalacağınız bir hafta boyunca her gün farklı bir rotaya pedal basabilirsiniz. Ayrıca Bodrum - Datça - Akyaka üçgeninde haftalık turlar düzenlenmektedir.



Kaya Tırmanışı
Özellikle Çınar Plajı nın hemen üst tarafında yer alan kayalıklarda güzel manzaraya karşı açılmış farklı derecelerdeki 7 rota hem eğitime yeni başlayanlar hem de kendini geliştirmek isteyenler için çok uygun. Tüm malzemeler Gökova Rüzgar tarafından sağlanmakta. Akyaka da yılın 12 ayı bu spor için uygun ortamı bulabilirsiniz.



Yamaç Paraşütü
Sakar geçidinin sağında zirvede yer alan gözetleme kulesinin yanında yer alan pisti ( 950 mt ) havalanmak için kullanabilirsiniz. Ekim, Kasım, Nisan, Mayıs rüzgarların en az olduğu ve termallerin keyif vereceği aylar. Akyaka da henüz profesyonel olarak bu sporu yaptıran yok. Avusturyalı ve Fransız yamaç paraşütçüleri her yıl birer hafta Akyaka da kalıp Gökova nın keyfini çıkarıyorlar.



Yelken
Mayıs - Kasım ayları arasında esen sabit ve güçlü rüzgarların serinlettiği Akyaka da yelken yapmak ayrıcalıklı bir keyif. Okulun çeşitli boylardaki lazerleri ile hem eğitim almak hem de günü birlik Gökova turlarına katılmak mümkün. Bir de şöyle düşünün, 3000 yıl önce yine burada yelkenlilerle İdyma dan ( Akyaka ) çıkıp meşhur Kleopatra Plajı na ( Sedir Adası ) gidiliyordu.

Yürüyüş
Akyaka sırtını Sakar ın dik yamaçlarına yaslamış, eteklerini ise Gökova nın verimli düzlüğüne yaymış, birbirinden ilginç rotalarla yürüyüş sevenlerin bir haftasını dolu dolu geçirebileceği çeşitliliği sunan Akyaka da en güzel mevsim Nisan ve Mayıs ayları.



Kanyon geçişi
Yazın bunaltıcı sıcağından kaçanlar için ilginç ve eğlenceli bir aktivite. Akyaka ya 30 km mesafedeki günlük ağaçları ile dolu Toparlar Kanyonu nun 6 km parkurunu geçmek için yürümek, yüzmek, şelalelerden atlamak ve iple iniş yapmak gerekiyor. Kanyon turlarına katılabilmek için yüzme bilmek ve biraz hareketi sevmek gerekiyor.

Binicilik
Akyaka yakınındaki Forest Park atları ve biniciliği sevenleri sunduğu imkanlarla cezbediyor. Geniş maneji ve orman içi parkurları bu sporu sevenlerin tüm isteklerine cevap verebiliyor.

Sedir Adası
Ula İlçesi sınırları içerisinde, Gökova Körfezi nde yer alan Sedir Adası ( Kedrai ) arkeolojik doğal yapısı ile yöremizin kültür turizminin en yoğun yaşandığı yerlerden biridir. Sedir Adasına Gökova - Akyaka Beldesinden ya da Çamlıköy den teknelerle ulaşılır. Marmaris - Muğla karayolunun 12. km sinden sola ayrılan yoldan 6 km sonra Sedir Ada sına teknelerin kalktığı Çamlı İskelesine ulaşılır. Buradan teknelerle Sedir Adası nın dünyada eşi bulunmayan kumlarıyla ünlü plajına ulaşılır. Adada Cedrae antik kentinin kalıntıları bulunmaktadır.



Çok sayıda kulesi ile sur duvarları, Apollon Tapınağı ve onun yerinde sonradan yapılan kilisesi, iyi korunmuş tiyatrosu, izleri görülebilen agorası ile arkeolojik değerler sunan Sedir Adasında antik liman kalıntıları da görülebilmektedir.

Sedir Adasında, ender sayılabilecek kumların oluşumu dikkat çekicidir. Deniz suyuna karışan karbonatça zengin tatlı sulardaki karbonat, ince bir kum tanesi etrafında halkalar halinde birikerek oolit ve pizolit ve kumları oluşturmaktadır. Kalsiyum karbonat, dalga hareketleriyle, ufak kırıntılar üzerinde birikmekte ve dalga hareketleriyle yuvarlanan taneler giderek çevrelerine daha fazla karbonat almaktadır. Bu oluşum, Anadolu iklim kuşağında ve denizlerinde rastlanmayan bir oluşumdur ve dünyada başka örneği yoktur. Mısır Kraliçesi Kleopatra nın güzelliğini bu kumlara borçlu olduğu söylenir. Bu nedenle adaya Kleopatra Adası da denir.

Akyaka Panorama



Ana Menü