Bozcaada

Çanakkale ye bağlı olan Bozcaada Ege Denizi nin kuzey - doğusunda Çanakkale Boğazının 12 deniz mili güneyinde yer alan bir adadır. Çanakkale İl Merkezine 25 mil, Gökçeada ya 17 mil ve şu anda ulaşımın sağlandığı Ezine İlçesi Geyikli Beldesi Yükyeri Feribot İskelesine 4 mil uzaklıktadır. Çevresi 38 km tutan Bozcaada nın alanı 36.67 km2 olup, etrafındaki irili ufaklı 17 adacık dahil olmak üzere 37.6 km2’lik yüzölçümüne sahiptir. Bu adacıklardan en büyüğü 800 dönümlük arazisi ile halk arasında Tavşan Adası diye bilinen Mavriya Adasıdır.

Antik çağda Leukophrys,Yunan Mitolojisinde ise Tenedos adıyla bilinen Bozcaada nın ilk sakinleri Akaların bir kolu olduğu ve M.Ö. 2000 yıllarında yerleştikleri tahmin edilen Pelasg lar ( Pelazziler ) dır.Akalardan sonra Adaya sırasıyla Fenikeliler, Atinalılar ve Yunanlılar hakim olmuştur. Ada M.Ö.493 de Pers istilasına uğramış, M.Ö.334 yılında ise Pers istilasına son veren Büyük İskender devri başlamıştır. Bergama Krallığından sonra M.Ö.168 yılında Roma hakimiyetine girmiştir. Roma İmparatorluğunun 395 yılında ikiye bölünmesiyle Doğu Roma yani Bizans İmparatorluğuna dahil olmuştur. 1203 yılından sonra Bozcaada üzerinde Bizans - Ceneviz - Venedikliler arasında egemenlik mücadelesi başlamıştır.

Bozcaada

Bozcaada ilk defa 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet devrinde Osmanlı İmparatorluğu na katılmıştır. Osmanlı ile Venedik arasında Bozcaada için mücadeleler olmuş, ada zaman zaman Venedik hakimiyetine girmiştir. Bozcaada Osmanlı döneminde bir kale dizdarı ve kadı tarafından yönetilmiş, 19.yüzyılın sonlarında Merkezi Sakız ve Rodos olan Cezair-i Bahr-i Sefid Eyaletinin Midilli Sancağına bağlı bir Kaymakamlık olarak teşkilatlanmıştır. Bu dönemde Ada da Belediye dairesi bulunmaktadır. 1912 yılında Balkan Savaşı sırasında Yunan donanmasınca işgal edilmiş olup, Lozan Antlaşması sonucunda 20 Eylül 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti ne bağlanmıştır.

Bozcaada

İlçenin sosyal hayatında turizm sezonu dışında büyük bir canlılık görülmemektedir. Turizm sezonunda ise tüm işyerlerinin açılması, yazlıkçıların ve turistlerin gelmesi ve kültür ve sanat etkinliklerinin yapılmasıyla sosyal hayat oldukça canlanmaktadır. Son yıllarda Ada ya dışarıdan özellikle İstanbul dan yeni yerleşmeler olmasıyla birlikte, modern bağ evlerinin sayısında artış gözlenmektedir. Yeni yerleşenler Ada nın sosyal ve ticari hayatına önemli katkılar sağlamaktadırlar.



Şehir merkezinde eski mahalle ve sokaklarda klasik yapı geleneği korunmaktadır. Adanın tamamının doğal ve arkeolojik sit alanı olması, tüm yapı ve onarımların Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca denetlenmesi nedeniyle çarpık yapılaşma görülmemektedir. Eski mimari dokusu korunmakta, restorasyonlar kendine özgü yapı tarzı dikkate alınarak yapılmaktadır. İlçenin ekonomisi genel olarak bağcılık, şarapçılık, balıkçılık ve turizme dayanmaktadır. İlçede ekonomik hayatın tarihi gelişimi incelendiğinde bağcılık, şarapçılık ve balıkçılık başlangıçtan beri sürekliliğini korumuştur. Süngercilik ise daha önceleri bir geçim kaynağı iken günümüzde artık yapılmamaktadır. Son yıllarda turizm ilçe ekonomisinde sürükleyici bir rol oynamaya başlamıştır.

Bozcaada

Turizm İlçede1990 lı yıllardan itibaren gelişmeye ve en önemli ekonomik faaliyet olmaya başlayan bir sektördür. Bozcaada nın kendine özgü tarihi ve mimari dokusu,doğal yapısı, kalesi,farklı kültürleri bir arada barındırması,ada olma özelliği, temiz havası ve denizi ülkemizde turizmin gelişmesiyle birlikte yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmiş ve turizm olgusu başlamıştır. Turizmin gelişmesinde en önemli etken 1996 yılında Ada ya arabalı vapur seferlerinin başlamasıdır. Sezonun 2 - 3 ay gibi kısa olmasına rağmen halkın en önemli gelir kaynağı turizmdir.

Bozcaada

Bozcaada da yılların getirdiği Türk – Rum birlikteliğinin sonucunda zengin bir yemek kültürü oluşmuştur. Öyle ki sadece restoranları için şehir dışından gelinecek kadar ünlüdür yemekleri. Merkezde liman boyunca sıralanmış balık restoranları, sokak aralarındaki şirin kafe - restoranlar, çay bahçeleri adanın kendine özgü havasını hissedeceğiniz mekanlardır. Merkez dışında da Ayazma Plajı boyunca sıralı veya adanın güzel manzaralı köşelerine kurulmuş, keşfedilmeyi bekleyen restoranlar bulunmaktadır.

Bozcaada

Ada restoranlarında Ege mutfağına özgü her türlü deniz ürünlerini, farklı pişirme yöntemleriyle tadabilirsiniz. Özellikle ada etrafında bolca yakalanan ahtapot ve kalamar çok lezzetlidir. Izgara ahtapot, kalamar dolma, yaprakta sardalya, adaya özgü otlardan hazırlanan mezeler ve zeytinyağlı çeşitleri sofralarınıza lezzet katar. Adada kahvaltılar da özenle hazırlanır. Adadan toplanan meyvelerle yapılmış çeşitli reçeller, değişik otlarla yapılan omletler veya gözleme ile oluşan kahvaltılar için mutlaka bir ada kafesine uğrayın.

Bozcaada

Bozcaada’nın turkuaz rengi denizi ve incecik altın rengi kumsalları ilk defa gelenleri büyüleyecek güzelliktedir. Denizi oldukça temiz, yosunsuz, kumluk ve sakindir. Suyu genel olarak soğuktur ama bu tertemiz suyun dirileştirici serinliğine alışmak çok zor değildir. Adanın en güzel yanı en rüzgarlı havada bile keyifle denize girip güneşlenebileceğiniz bir koy seçeneği sunmasıdır. Adanın irili ufaklı tüm koylarında denize girilebilir. Bazılarına ancak patika yollardan yürüyerek ulaşılır. Bazıları ise sadece size özel olacak kadar küçüktür. Bu bakir koylar, ziyaretçilerin özenli ve saygılı kullanımıyla doğallıklarını korumaktadır.

Bozcaada

Ayazma
Adanın en popüler ve dolayısıyla en kalabalık plajıdır. Ulaşım kolaylığı sebebiyle, özellikle hafta sonu günübirlik gelenlerin tercih ettiği bir plajdır. Uzun kumsalı ve masmavi denizi oldukça etkileyicidir. Plaj boyunca şemsiye ve şezlong kiralamak mümkündür. Ayrıca duşlar ve soyunma kabinleri de bulunur. Yol boyunca sıralanmış restoranlarda öğle ve akşam yemeği için birçok alternatif mevcuttur.

Bozcaada

Sulu Bahçe
Ayazma ile Habbele arasındaki eşsiz doğal güzelliği olan bakir koydur. Bu plajda günübirlik tesis yoktur. Ancak hemen yukarısında bulunan çadır kamp yerinden ve Ayazma sahilindeki tesislerden hizmet alabilirsiniz.

Bozcaada

Habbele
Ayazma dan sonra gelen Sulu Bahçe Koyu nun bitişiğindeki koydur. Daha sakin bir yer arayanların tercih ettiği bu plajda da yiyecek - içecek servisi alabileceğiniz, şezlong - şemsiye kiralayabileceğiniz tesisler bulunmaktadır.

Bozcaada

Mermer Burnu
Halk arasında, etrafta yüzen çeşitli balıkların çokluğundan dolayı Akvaryum Koyu diye de bilinir. Herhangi bir plaj tesisi olmayan küçük bir koydur. Ama acil durumlarda koydaki tek pansiyondan yararlanabilirsiniz. Adadaki profesyonel dalış noktalarından biridir. Ama şnorkelle yüzerek de deniz altındaki bin bir çeşit canlıyı ve amfora kalıntılarını görebilirsiniz .

Ayazma, Sulu Bahçe,Habbele ve Mermer Burnu na minibüs seferleri bulunmaktadır. Diğer koylara gitmek için, bisiklet, motosiklet kiralayabilir ya da uzun yürüyüşler yapabilirsiniz.

Bozcaada

Göztepe
Adanın en yüksek noktası ( 192 m. ) olan Göztepe nin, dört tarafı kuşbakışı görebileceğiniz etkileyici bir manzarası vardır. En tepesinde gördüğünüz sadece bir radyolink istasyonudur. Buraya çıkan düzgün bir araba yolu bulunmaktadır. Yürüyüş yapmak isterseniz 45 dakikada adanın zirvesine ulaşabilirsiniz. Özellikle güneş batarken, bir ada üzerinde olduğunuzu hissedeceğiniz bu en güzel noktada mutlaka vakit geçirmelisiniz.

Bozcaada

Şarap Fabrikaları
Adada dört şarap fabrikası bulunmaktadır. Adanın üç eski şarapçısının fabrikaları merkezde, yeni olan ise Tuz Burun Mevkiindedir. İlgi ve merakı olanlara fabrikalar gezdirilmektedir. Bu gezi sırasında üzümün şarap olana kadar hangi aşamalardan geçtiğini öğrenebilir ve damak tadınıza uygun şarabın hangisi olabileceği konusunda fikir edinebilirsiniz. Ayrıca fabrikaların yanında keyifle alışveriş yapabileceğiniz şarap tadım ve satış mağazaları bulunmaktadır.

Bozcaada

Adanın ufak ama oldukça renkli bir eğlence hayatı vardır. Akşam yemeğinden sonra kalabalığın yürüdüğü yönü takip ederseniz, adada eğlencenin merkezi olan kale arkasındaki barlara ulaşırsınız. Denizin tam kenarında kurulmuş olan bu barlarda sizi muhteşem bir gece manzarası bekler. Güzel bir ada akşamında belki şöminenin başında yada dışarıda yıldızların altında otururken kendinizi huzurlu ve coşkulu hissedeceğiniz bu mekanların müdavimi olabilirsiniz.

Bozcaada, konaklama için farklı alternatifler sunar. Ama hepsinin ortak özelliği samimi, özgün, huzurlu ve sakin bir ortamda tatil geçirme olanağı sunmalarıdır. Merkezdeki özgün oteller ve şirin pansiyonların yanında, merkez dışında adaya özgü bağ evleri, tatil çiftlikleri ve büyük bir çadır kamp alanı bulunmaktadır. Bağların, meyve ağaçlarının arasındaki bu yerlerde doğayla iç içe olmanın keyfine varırsınız. Adanın merkezinde her yer yürüme mesafesindedir, ama merkez dışı konaklamayı tercih edenler bir ulaşım aracına ihtiyaç duyabilir.

Bozcaada

Konaklama genellikle oda - kahvaltı şeklindedir. Ev yapımı yöresel zeytin ve peynirler, doğal reçel çeşitleri, bahçeden toplanan taze sebzelerden oluşan kahvaltıları oldukça lezzetlidir. Adanın samimi ve misafirperver halkı nerede kalırsanız kalın sizin keyifli bir tatil geçirmeniz için ellerinden geleni yapar. Adanın en yoğun ayları olan Temmuz ve Ağustos için önceden rezervasyon yaptırmanızda fayda vardır. Yaz sezonu dışında ise kalacak yer bulmak çok daha kolaydır. Kış sezonu boyunca açık olan otel sayısı da az değildir.

Bozca Ada Panorama


Ana Menü