Sarıgerme Ortaca

Dalaman havaalanına yakınlığı ve modern konaklama tesislerinin hizmete girmesiyle bir anda yıldızı parlayan, sırtını çamlara dayamış sahilinde ince kumlu kumsalı, yılın dokuz ayı güneşli günlerin yaşandığı Sarıgerme, Muğla nın Ortaca ilçesine bağlı şirin bir köy. Şubat ve Mart ayında açan portakal çiçekleri çevreye adeta parfüm kokuları saçıyor.

Sarıgerme adı, Osmaniye nin içinden geçen ve kumsalı bölen Sarıçay la ilişkili. Sarıçay ormandan kesilen kerestelerin denize taşınmasından kullanılırmış. Keresteler denize kaçmasın diye de deniz bağlantısı kapatılırmış. Bu işleme “ germe ” denirmiş. Dalaman Çayının kollarından " Sarıçay "da bölgenin deresi. İşte "Sarı" ile "Germe" birleştirilerek Sarıgerme adı ortaya çıkmış.

Sarıgerme

Ortaca ya 19 km. uzaklıktaki Sarıgerme köyü sahilden 850 metre içeride bulunuyor. 7 km uzunluğundaki kumsalı, sığ denizi ve biraz açıktaki Baba Adasıyla Sarıgerme sahili, bölgede kurulan derneğin girişimleriyle temizlenmiş, büfe, duş, wc, şezlong, şemsiye ve kabinlerin yanında Osmaniye köyüne çekçek bağlantısı gibi hizmetler sağlanmış. Kumsalda ayağınızı bastığınız yerde ne bir çakıl taşı, ne de bir yosun parçası var. Böyle temiz ve sadece katıksız kumdan oluşan bir sahil şeridini bulabilmek sanırız bir hayli zor olsa gerek.

Sarıgerme

Pisilis Antik Kenti Sarıgerme sınırları içerisindeki tek antik yerleşim birimidir. Kent İberotel Sarıgerme Park' n sınırları dahilindeki kumsal ve park alanının altındadır. Üst tarafından bir çok ev kalıntısı, şehir surlarını görebilirsiniz. Pisilis sözcüğünün Luwi veya Karia kökenli olduğu,ancak Helenler tarafından değiştirildiği sanılmaktadır. Büyük olasılıkla bu isim “Çam Geçidi” veya “Boğaz Geçidi” anlamındadır. Strabon, buradan Kaunos ile Kalynda arasında sadece bir kent olarak söz etmiştir. Kentin Lelegler tarafından kurulduğu sanılmaktadır.

Sarıgerme

Nitekim Akropol olduğu sanılan tepede Leleg tipinde sur kalıntılarına, Arkaik ve Klasik çağlarda eklemeler yapıldığı görülmektedir. Bunlar da Pisilis in tarihinin çok eski çağlara kadar indiğinin kanıtıdır. Ayrıca surların taş işçiliği Myndos surları ile çok yakın benzerlikleri olduğunu da ortaya koymaktadır. Roma döneminde yerleşim deniz kıyısına kadar inmiştir. Ancak Arap akınları sırasında burada yaşayan insanlar yeniden akropole sığınmak zorunda kalmışlardır.

Sarıgerme

Baba adası, sahili dalgakıran gibi korurken, etrafında su sirkülasyonu oluşuyor. Baba adasının Sarıgerme ye bakan tarafı aynı zamanda yatların korunağı ve Marmaris ile Göcek arasında dolaşan teknelerin ve uğrak yerlerinden biri. Arkası ise, muhteşem kayaların yer aldığı bir dalış cenneti. Sarıgerme kumsalının bir iki karış derinlikteki suyunda kilometrelerce yürüyebilirsiniz. Bilek ve dizinizi geçmeyen su tabanındaki kumlar, ayaklarınıza doğal masaj yaparken bacak kaslarınızı kuvvetlendirip, vücudunuzda bulunan stresi alıp götürüyor.

Sarıgerme

Kilometrelerce uzanan kumsalı ile Sarıgerme de sığ denizin erken ısınan suyu üst tabakaları sahile vuran dalgacıklarla taşınması sonucunda, hiç üşümeden deniz sezonunu her yerden önce açabiliyorsunuz. Etrafınızı saran çam ormanlarını size çok farklı bir mekânda olduğunuzu hissettiriyor. Baba adası kıyıları sualtı dalışları, sörf, yelken, parasailing, banana, kano yapmanıza da olanak tanıyor.

Sarıgerme Panorama



Ana Menü