Kalkan Kaş

Kaş - Fethiye yolunun 30. km. sinde yer alan Kalkan - Kalamaki güney girişindeki irili ufaklı adaların çevrelediği küçük bir koyda kurulmuş liman yerleşkesidir. Bezirgan Düzünün daha batıdaki Ovagelemiş ve Fırnaz köylerinin ürünlerinin sevk edildiği bir liman yerleşmesi olarak bilinen Kalkan, son yıllarda gelişerek bölgenin turizm merkezi konumuna gelmiştir.

İnanılmaz güzellikteki denizi, her türlü gezi teknesine demirleme imkanı veren yat limanı, her kesime yönelik küçük sevimli, temiz konaklama tesisleri ve özellikle birkaç kilometre içinde ulaşılabilen dağ ve köy yaşamı, yörenin temel geçim kaynaklarından biri olan otantik zeytin sıkma ve zeytinyağı üretim tesisleri, Kalkan ı görülmesi gereken yerler arasına sokmaktadır.

Deniz ve kara surları tarafından kuşatılan kent merkezine bugün " Kale İçi " denmektedir. Kale İçi nin sokakları ve yapıları Antalya tarihinin izlerini günümüze kadar getirmektedir. Eski evlerin önemi sadece mimari açıdan değil, aynı zamanda insanların yaşam şekli, davranışları, gelenekleri ve sosyal yönleri konusunda da çok yararlı bilgiler aktarmaktadır.



Kale İçi nin sokakları dardır. Çoğunlukla limandan yukarılara doğru, dış surlar yönünde uzanırlar. Evler sahiplerinin ekonomik güçleri ve kullanılış amaçlarına göre farlılık gösterebilmektedir. Fakat ortak özellikleri çoktur. Genellikle yığma taştan ve ağaç bağlantılı olarak yapılmışlardır. Hepsinin bir sokak cephesi ve bir de sokak görmeyen bahçesi bulunur. Sokağa bakan yüzde, ilk katta çok az pencere vardır. Üst katta ise " Cumba " denilen ve hem ev, hem de sokak mimarisine uygun olarak yapılmış çıkmalar vardır. Bu çıkmalar ağaç süslemelerle bezenmiştir.



Kaş - Fethiye yolu üzerinde yer alan eski adı " Kalamaki " olan Kalkan da 1922 deki mübadelede burada bulunan halkın bir kısmı Yunanistan a, bir kısmı da Avusturalya ya gitmiştir. Yunanistan a gidenler Atina yakınında " Kalamaki " adlı köyü kurarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Bunların çocukları vatan hasretini gidermek için zaman zaman Kalkan a gelip ziyarette bulunmaktadır.



Yakın zamana kadar sabunculuk ve zeytinyağı ile geçimini sağlayan Kalkan tertemiz pansiyon ve otelleri ile lezzetli ürünler sunan lokantalarının yanında yakın zamanda yapılan yat limanı ile de mavi yolcuların uğrak yeri haline gelmiştir. Dik bir burun gibi denize uzanan yedi burnu geçen tekneler emin liman olan Kalkan a sığınırlar. Burada bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri gibi yakında bulunan Patara, Letoon ve Xanthos gibi Lykia nın üç önemli kentini de bir günde gezme olanağı bulabilirler.



Kalkan da konaklayan turistler ilçeye 6 km uzaklıkta bulunan Kaputaş Mağarasını da ziyaret edebilirler. 50 m uzunluğunda, 40 m genişliğinde, 15 m yüksekliğindeki mağaraya girdiğimizde güneş ışınlarının yansıması ile oluşan yeşil ve mavi renklerin bütün tonlarını kapsayan olağanüstü güzellikteki görünüm oldukça etkileyicidir. Mağaranın içi sandalla dolaşılacak büyüklükte olup, yakınında bulunan Kaputaş Plajı da mavi suları ile yüzmek için ideal bir yerdir.

Çok sayıda güvercini barındırması nedeniyle Güvercinlik deniz mağarası denilen mağara, Kalkan a 2 km uzaklıkta, İnce Burun un arkasındadır. Küçük ve dar ağızlı Güvercinlik İni Deniz Mağarası da Güvercinlik mağarasına 100 metre uzaklıktadır. Kalkan a bağlı Bezirgan Köyünün sahilindeki İnbaş mağarasının yanına kadar yol gitmektedir. Ilık kış günleri, hele hele doyumsuz ilkbaharda mor ve kırmızı renklerdeki begonvillerin süslediği ve son yıllarda onarılarak pansiyon ve lokanta haline getirilen sevimli beyaz badanalı yapılar ile Kalkan iyi bir dinlenme yeridir.



Kalkan dan yakın yerlere gezilerde yapılabilir. Örneğin hemen Kalkan ın üzerinde olan Bezirgan yaylası iyi bir yürüyüş yeridir. Yeşillikler içindeki Bezirgan Köyü nün yukarısındaki tepelerde Pirha adında bir antik şehrin kalıntısı görülür. Köyden 15 dakikalık bir yürüyüşle denizden 850 m yükseklikteki harabe yerine ulaşılır. Dağın yamacı birçok kaya mezarı ile doludur. Lahitler ise dağınık bir şekilde görülür. Bezirgan Köyü ile İslamlar Köyü sınırlarındaki Göldağ mevkiinde birbiri ile bağlantılı muntazam işlemeli kaya mezarları bulunmaktadır. Gömbe ye giderken Bezirgan Köyü çıkışında, bir çınarın karşısındaki kayaya oyulmuş Lykia ev tipi mezarın içi ve dışı kabartmalarla süslenmiş olup bugün maalesef kırık durumdadır.

Evlerin merkezini, zemin katta, bahçeye açılan ve taş zeminli Taşlık lar oluşturur. Bu taşlıklarda ağaçtan dinlenme kanepeleri vardır. Buralardan zemin kattaki odalara geçilebildiği gibi, üst kata da bir merdivenle ulaşılır. Zemin kat evin daha çok hizmet bölümüdür. Depo, mutfak gibi görevi olan odalar buradadır. Üst kat ise yaşam içindir. Üst katın odalarının pencereleri daha büyük olduğundan dolayı daha aydınlıktır. Çoğunlukla bu odalarda üst üste iki sıra pencere vardır. Üst pencereler camsız olup ağaç kafeslerden oluşmakta, alt pencereler açılıp kapanabilir türdendir. Cumbaların üst pencerelerinde küçük boyutta ve genellikle renkli camlar bulunur.



Kale içinde birçok ev aslına uygun restore edilmiştir. Kale içi günümüzde, eğlence yerlerinin, pansiyonların, restoranların, hediyelik eşya satan dükkanların ve antika halı satan mağazaların bulunduğu eşsiz güzellikte bir turizm merkezi olmuştur.




Ana Menü